DIETA ZONE
CZYLI JAK SIĘ ZDROWO I SMACZNIE ODŻYWIAĆ
Z
języka angielskiego przełożył: Dawid Borodo
Na
przestrzeni wielu lat naukowcy próbowali udowodnić, że diety
wysokowęglowodanowe, praktycznie bez tłuszczów są
najzdrowsze i najbardziej skuteczne. Był to kardynalny błąd, gdyż
udowodniono, że te zalecenia żywieniowe działają zgoła
przeciwnie do oczekiwań. Nie tylko nie zapobiegają, ale wręcz
powodują zwiększoną podatność na “choroby cywilizacyjne”,
takie jak choroby układy krążenia, otyłość czy cukrzyca.
Najlepszą i najzdrowszą obecnie dietą jest zrównoważona
dieta Zone, opracowana przez dr Barryego Sealsa. Poniżej krótki
opis tego sposobu na zdrowe odżywianie, przetłumaczony z języka
angielskiego z książki “Crossfit Level One Training Guide”.
Indeks glikemiczny jest miernikiem
wzrostu poziomu cukru we krwi, powodowanym przez spożywane pokarmy
bogate w węglowodany. Im wyższy indeks glikemiczny tym bardziej
wzrasta poziom cukru w naszej krwi. Generalnie nie powinno sie
spożywac wielu pokarmow z wysokim indeksem glikemicznym. Produkty
można podzielić na wysokoglikemiczne i niskoglikemiczne:
A ) produkty niskoglikemiczne (dobre):
Owsianka, jajka, oliwki, wołowina,
sery, sos salsa, fasola, indyk, sos sojowy, kurczak, łosoś,
tuńczyk, soja, twaróg, migdały, awokado, tofu, pomidory,
salata, cebula, grzyby, ogórki, jagody, mleko, brokuły,
jabłka, winogron, śliwki, majonez, kraby i krewetki, jogurt
naturalny, olej roślinny, orzeszki ziemne, sos pomidorowy, szpinak,
marchew, pomarańcze, gruszki, ananasy, brukselka, bakłażan,
kiszona kapusta, baranina, wieprzowina, szparagi, truskawki,
brzoskwinie.
B) produkty wysokoglikemiczne:
Buraki, masło orzechowe, gotowana
marchew, kukurydza, frytki, pasternak, groszek, ziemniaki, bataty,
rzepa, banany, żurawina, figi, guava, mango, papaja, suszone śliwki,
rodzynki, ciastka, chleb, sos pieczeniowy, slodycze, kasza
kukurydziana, inne kasze, pączki, rogaliki, makarony, popcorn, ryż,
bułki, tortilla, wafle, sos barbecue, keczup, miód,
galaretka, cukier, syrop klonowy, czekolada, chipsy, lody.
Oczywiście to nie jest tak, ze nie
możemy w ogole spożywac produktów z wysokim indeksem
glikemicznym, ale warto w miarę możliwosci ograniczyć ich
spożycie. Generalnie im bardziej produkt jest przetworzony, tym
bardziej wzrasta jego indeks glikemiczny. Im krótszy termin
spożycia tym produkt jest mniej przetworzony i mniej konserwowany, a
więc rownież zdrowszy.
Maksymalnie upraszczając, zasady
zdrowego odżywiania można ując w nastepujący sposób: /Jedz
mięso i warzywa, ziarna i orzechy, trochę owoców, mało
skrobi i zero cukru/. Generalnie prawidłowa dieta zwieksza naszą
energię, powoduje lepsze samopoczucie i kreuje korzystny stosunek
tłuszczu do masy mięsniowej, a także zmniejsza ryzyko chorób
układu krwionośnego. Najbardziej optymalną formą odżywiania jest
dieta Zone (strefowa) opracowana przez doktora Barryego Sealsa.
Polecamy rowniez Paleo - jednak nie jest to dieta, tylko zalecenia
żywieniowe, coś jak zdrowy styl odżywiania. Dlatego można np.
skomponować dietę Zone zgodnie z zasadami Paleo. Niestety najlepsze
efekty daje dieta Zone, gdy przynajmniej na początku odpowiednio
nauczymy sie ważyć i porcjowac jedzenie. Komponujemy je wedlug
zasady: 30% kalorii pochodzi z białek, 40% z węglowodanów
(najlepiej cukry proste), 30% z tłuszczów (glownie
nienasycone). Optymalne efekty daje planowanie posiłków
według danych zamieszczonych w tabelkach ponizej:
Wielkość
poszczególnych posiłków podano w tzw. „blokach”.
“Blok” jest
jednstką miary używaną aby uprościć proces tworzenia
zbilansowanych posiłków. 7 gram białka = 1 blok białka,
9 gram węglowodanów = 1 blok węglowodanów, 1,5
grama tłuszczu = 1 blok tłuszczów. Kiedy jedzenie jest
skomponowane w stosunku 1:1:1, to znaczy, że 30% kalorii pochodzi
z białek, 40% z węglowodanów i 30% z tłuszczów.
Tabelki poniżej pokazują jaka porcja danego posiłku zawiera się
w jednym bloku. Te tabele bloków są wygodnym narzędziem
do komponwania zbilansowanych posiłków. Poprostu bierzemy
1 blok protein, 1 węglowodanów i 1 tłuszczów, by
skomponować “jednoblokowy” posiłek. Jeśli chcemy zrobić
“dwublokowy” posiłek wystarczy wziąć po dwa bloki z każdej
katgorii.
|
ŚNIADANIE
|
DRUGIE
ŚNIADANIE
|
KANAPKA
|
OBIAD
|
KANAPKA
(KOLACJA)
|
SUMA
WSZYSTKICH BLOKÓW
|
TYP
BUDOWY CIAŁA
|
2
|
2
|
2
|
2
|
2
|
10
|
“MAŁA”
KOBIETA
|
|
3
|
3
|
1
|
3
|
1
|
11
|
“ŚREDNIA”
KOBIETA
|
|
3
|
3
|
2
|
3
|
2
|
13
|
“DUŻA”
KOBIETA
|
|
4
|
4
|
1
|
4
|
1
|
14
|
KOBIETA
SPORTOWIEC
|
|
4
|
4
|
2
|
4
|
2
|
16
|
“MAŁY”
MĘŻCZYZNA
|
|
5
|
5
|
1
|
5
|
1
|
17
|
“ŚREDNI
MĘŻCZYZNA”
|
|
5
|
5
|
2
|
5
|
2
|
19
|
“DUŻY”
MĘŻCZYZNA
|
|
4
|
4
|
4
|
4
|
4
|
20
|
MĘŻCZYZNA
XXL
|
|
5
|
5
|
3
|
5
|
3
|
21
|
PRACOWNIK
FIZYCZNY
|
|
5
|
5
|
4
|
5
|
4
|
23
|
CIĘŻKO
PRACUJĄCY PRACOWNIK FIZYCZNY
|
|
5
|
5
|
5
|
5
|
5
|
25
|
MĘŻCZYZNA
SPORTOWIEC
|
Kolejna tabelka podaje ilość danejgo
produktu, składającą się na 1 blok, z podziałem na Proteiny
(białka), Węglowodany (niskoglikemiczne) oraz tłuszcze i produkty
mieszane (węglowodany plus proteiny). Dzięki tej tabelce można
komponować posiłki (według zasad podanych powyżej). Oryginalnie
masę produktów podano w uncjach (1 oz = 28,36 g). Można
przyjąć zaokrąglenie, że 1 oz to 30 gram.
PROTEINY
(GOTOWANE, PIECZONE ITP.)
|
POLECANE
WĘGLOWODANY (GOTOWANE, PIECZONE ITP.)
|
POLECANE
WĘGLOWODANY SUROWE
|
PRODUKTY
MIESZANE (PROTEINY PLUS WĘGLOWODANY)
|
TŁUSZCZE
|
|||||
Pierś
kurczaka
|
1
oz (30g)
|
owsianka
|
1/3
szklanki
|
Kiełki
lucerny
|
7,5
szklanki
|
mleko
|
1
szklanka
|
migdały
|
3
szt
|
Pierś
indyka
|
1
oz (30 g)
|
karczoch
|
1
szt.
|
Kiełki
fasoli
|
3
szklanki
|
Jogurt
czysty
|
½
szklanki
|
avocado
|
1
łyżka
|
cielęcina
|
1,5
oz (45 g)
|
szparagi
|
12
szt.
|
brokuły
|
2
szklanki
|
soja
|
¼
szklanki
|
Olej
rzepakowy
|
1/3
łyżki
|
włowina
|
1
oz (30g)
|
Czarna
fasola
|
¼
szklanki
|
kabaczek
|
2,
¼ szklanki
|
Mleko
sojowe
|
1
szklanka
|
oliwki
|
5
szt
|
kaczka
|
1,5
oz (45 g)
|
borkuły
|
1
¼ szklanki
|
kalafior
|
2
szklanki
|
Masło
orzechowe
|
½
łyżki
|
||
Szynka
wieprzowa
|
1
oz (30g)
|
brukselka
|
¾
szklanki
|
seler
|
2
szklanki
|
Orzeszki
ziemne
|
6
|
||
baranina
|
1
oz (30g)
|
kapusta
|
1
1/3 szklanki
|
Ogórek
duży
|
1
szt.
|
Orzechy
nerkowca
|
3
|
||
kalmary
|
1,5
oz (45 g)
|
kalafior
|
1
¼ szklanki
|
sałata
|
1
szt.
|
Olej
z orzeszków
|
1/3
łyżki
|
||
sum
|
1,5
oz (45 g)
|
ciecierzyca
|
¼
szklanki
|
grzyby
|
3
szklanki
|
Oliwa
z oliwek
|
1/3
łyżki
|
||
małże
|
1,5
oz (45 g)
|
bakłażan
|
1
½ szklanki
|
cebula
|
2/3
szklanki
|
majonez
|
1/3
łyżki
|
||
kraby
|
1,5
oz (45 g)
|
por
|
1
szklanka
|
papryka
|
1
¼ szklanki
|
Majonez
light
|
1
łyżka
|
||
Flądra
/ sola
|
1,5
oz (45 g)
|
soczewica
|
¼
szklanki
|
rzodkiewki
|
2
szklanki
|
Olej
sezamowy
|
1/3
łyżki
|
||
homar
|
1,5
oz (45 g)
|
cebula
|
½
szklanki
|
Sos
salsa
|
½
szklanki
|
słonecznik
|
¼
łyżki
|
||
łosoś
|
1,5
oz (45 g)
|
Kiszona
kapusta
|
1
szklanka
|
szpinak
|
4
szklanki
|
masło
|
1/3
łyżki
|
||
sardynki
|
1
oz (30g)
|
Szpinak
|
1
1/3 szklanki
|
Pomidor
|
1
szt
|
śmietana
|
1
łyżka
|
||
krewetki
|
1,5
oz (45 g)
|
boćwina
|
1
¼ szklanki
|
jabłko
|
½
szt.
|
Serek
topiony
|
1
łyżka
|
||
Tuńczyk
|
1,5
oz (45 g)
|
Sos
pomidorowy
|
½
szklanki
|
morele
|
3
szt.
|
Sos
tatarski
|
½
łyżki
|
||
Kotlety
sojowe
|
Pół
kotleta
|
pomidory
|
¾
szklanki
|
Czarne
jagody
|
½
szklanki
|
smalec
|
1/3
łyżki
|
||
tofu
|
2
oz (60 g)
|
cukinia
|
1
1/3 szklanki
|
wiśnie
|
7
szt.
|
||||
jajko
|
1
szt.
|
Koktail
owocowy
|
1/3
szklanki
|
||||||
Białko
jaj
|
2
szt.
|
winogrona
|
½
szklanki
|
||||||
twaróg
|
¼
szklanki
|
grejpfrut
|
½
szt.
|
||||||
Ser
żółty
|
1
oz (30g)
|
kiwi
|
1
szt
|
||||||
Ser
feta
|
1,5
oz (45 g)
|
cytryna
|
1
szt
|
||||||
limona
|
1
szt
|
||||||||
nektaryna
|
½
szt.
|
||||||||
pomarańcza
|
½
szt.
|
||||||||
brzoskwinia
|
1
szt
|
||||||||
gruszka
|
½
szt
|
||||||||
ananas
|
½
szklanki
|
||||||||
Śliwki
|
1
szt
|
||||||||
maliny
|
2/3
szklanki
|
||||||||
truskawki
|
1
szklanka
|
||||||||
mandarynki
|
1
szt.
|
Poniższa tabelka zawiera produkty z
niekorzystnymi węglowodanami (z wysokim indeksem glikemicznym).
Można z nich również komponować posiłki, jednak z
uwzględnieniem dwóch zasad: trzymamy się ściśle
wyznaczonych porcji; w posiłkach przewagę stanowią korzystne
węglowodany.
WARZYWA
|
OWOCE
|
PIECZYWO,
ZBOŻA
|
INNE
|
||||
Kasza
kukurydziana
|
3/8
szklanki
|
banan
|
1/3
szt.
|
jęczmień
|
1
łyżeczka
|
Sos
barbcue
|
2
łyżeczki
|
Gotowana
marchew
|
½
szklanki
|
żurawina
|
¼
szklanki
|
herbatnik
|
¼
szt.
|
Sos
koktajlowy
|
2
łyżeczki
|
kukurydza
|
¼
szklanki
|
figi
|
¾
szt
|
Bułka
tarta
|
½
oz (15 g)
|
miód
|
½
łyżeczki
|
frytki
|
5
szt.
|
mango
|
1/3
szklanki
|
chleb
|
Pół
kromki
|
dżem
|
2
łyżeczki
|
groszek
|
1/3
szklanki
|
papaya
|
2/3
szklanki
|
gryka
|
½
oz (15 g)
|
Sos
myśliwski
|
2
łyżeczki
|
Ziemniaki
gotowane
|
60
g
|
Suszone
śliwki
|
2
|
Pszenica
gotowana
|
½
oz (15 g)
|
Brązowy
cukier
|
1
½ łyżeczki
|
Mrożona
fasola
|
¼
szklanki
|
rodzynki
|
1
łyżeczka
|
rogal
|
¼
szt.
|
Cukier
biały
|
2
łyżeczki
|
rzepa
|
¾
szklanki
|
Sok
jabłkowy
|
1/3
szklanki
|
donut
|
¼
szt
|
Syrop
klonowy
|
2
łyżeczki
|
Sok
winogronowy
|
¼
szklanki
|
muffin
|
¼
szt
|
piwo
|
8
oz (240 ml
|
||
Sok
grejpfrutowy
|
3/8
szklanki
|
mąka
|
1,5
łyżki
|
likiery
|
1
oz (30 ml)
|
||
Sok
cytrynowy
|
1/3
szklanki
|
makaon
|
¼
szklanki
|
wino
|
4
oz (120 ml
|
||
Sok
pomarańczowy
|
3/8
szklanki
|
Owsianka
instant (typu gorący kubek)
|
½
paczki
|
czekolada
|
½
oz (15 g)
|
||
Sok
anananasowy
|
¼
szklanki
|
naleśnik
|
½
szt
|
Chipsy
kukurydziane
|
½
oz (15 g)
|
||
Sok
pomidorowy
|
¾
szklanki
|
popcorn
|
2
szklanki
|
lody
|
¼
szklanki
|
||
ryż
|
3
łyżeczki
|
Chipsy
ziemniaczane
|
½
szklanki
|
||||
bułka
|
¼
szt
|
krakersy
|
4
szt.
|
Poniżej przykłady posiłków
przygotowanych zgodnie z zasadami diety Zone. Do wypróbowania
w domu. 1) Na początek 2 – blokowe śniadanie (np. dla “małej”
kobiety):
- KANAPKA - Kromka chleba, 1 jajko (gotowane lub smażone), 30g sera żółtego, 6 orzeszków nerkowca.
- SAŁATKA OWOCOWA – pół szklanki twarożku, ¼ melona, 5 truskawek, 8 winogron, posypane startymi migdałami
- KANAPKA: 60g szynki, 1 jajko, kromka chleba, 2/3 łyżeczki masła
Następnie 2 blokowe przykłady
obiadów:
- 90g smażonego łososia, 1 1/3 cukinii z ziołami, 1 cała sałata, doprawiona wedle gustu
- 2/3 łyżki oliwy, ¼ posiekanej cebuli, ½ pokrojonej zielonej papryki, 120g pokrojonej w kostkę wołowiny (wszystko razem usmażyć). Następnie dodać na patelnię ½ szklanki posiekanej cukinii, szklankę pieczarek, ¼ szklanki sosu pomidorowego (prawdziwego!). Doprawić czosnkiem, solą i pieprzem.
Inne 2 blokowe posiłki (kolacja lub
lunch):
- QUESADILLA: 1 kukurydziana tortilla, 60g sera żółtego, 2 łyżeczki papryczek Japalenos w plasterkach, polane sosem salsa
- SAŁATKA Z KURCZAKA: 60g grilowanego kurczaka, około 2 szklanek sałaty, ¼ pokrojonego pomidora, ¼ pokrojonego ogórka, ¼ papryki, ¼ szklanki czarnej fasoli, łyżka sosu sałatkowego.
2) Teraz prezentujemy przykładowe
posiłki 3 blokowe. Śniadanie, kolacja lub lunch:
- KANAPKA: ½ chleba pita, 1 jajko, 30g sera żółtego, 30g szynki. Do tego pół jabłka i 3 orzechy włoskie.
- OWSIANKA: 2/3 szklanki ugotowanej owsianki, ½ szklanki winogron, ½ szklanki serka wiejskiego, 1 ½ łyżeczki posiekanych orzechów włoskich, doprawić do smaku wanilią i cynamonem.
- KANAPKA: 90g tuńczyka z puszki, 3 łyżeczki majonezu, kromka chleba. Do tego ½ jabłka
Obiady 3 blokowe:
- “CHILLI” – Usmażyć: 1/3 szklanki siekanej cebuli, 1 zielona papryka pokrojona, trochę czosnku, kminku, chilli w proszku, i ostrej papryczki (świeżej). Dodać 135g podsmażonego, mielonego mięsa indyka, szklankę sosu pomidorowego, ¾ szklanki fasoli, 15 posiekanych oliwek, udekorować bazylią, posypać 15g startego żółtego sera
- PROSTY OBIAD: 120g upieczonej piersi z kurczaka, 1 ½ pomarańczy, 3 orzeczy włoskie
3) Następnie przykładowe posiłki 4
blokowe, śniadanie, kolacja, lunch:
- KANAPKI: 2 kromki chleba, 90g wędzonego łososia, 45g serka feta, 30g szynki z kurczaka, 1/3 łyżki majonezu, 1/3 łyżki masła, łyżeczka topionego serka, 3 migdały
- Jajecznica z 2 jajek z 60g szynki i podsmażona cebulka (2/3 szklanki). Do tego kromka chleba z ogórkiem (1 cały). Usmażyć na 1 i 1/3 łyżki oleju rzepakowego.
Obiady 4 blokowe:
- RYBA: 180g grillowanego tuńczyka (może być inna ryba, np. pstrąg lub sum), 2/3 szklanki gotowanych ziemniaków, 1 sałata przyrządzona z 2 łyżkami sosu sałatkowego, 1 i ½ szklanki świeżych truskawek.
- BARANINA: 130g pieczonej baraniny (doprawionej do smaku), do tego 30g kaszy gryczanej i 12 gotowanych szparagów. Kaszę okraszamy 2/3 łyżki roztopionego masła, do tego 6 orzechów nerkowca.
Na takiej samej zasadzie można
komponować najróżniejsze posiłki. Najważniejsze o czym
należy pamiętać to zachowanie odpowiednich proporcji i zapewnienie
w naszych posiłkach przewagi “dobrych” (niskoglikemicznych)
węglowodanów. Poprostu dodajemy na przykład przy 3 blokowym
posiłku 3 rzeczy z listy węglowodanów, 3 z protein i 3 z
tłuszczów. Lub na przykład po jednej rzeczy, ale w
potrojonych proporcjach. Możliwości jest nieskończenie wiele.
Jeśli chodzi o kasze, to nie zawarto ich w tabeli z tego względu,
że są one mało popularne w USA. To samo tyczy się np. polskich
gatunków ryb. Generalnie wszystkie ryby należy zaliczyć do
“protein” i są jak najbardziej polecane. 1 blok ryby to
najczęściej 1 ½ oz (niecałe 45 gram). Kasze z kolei są
zaliczane do wysokoglikemicznych węglowodanów – dlatego
należy je dozować ostrożnie, zgodnie z zaleceniami. Jeden blok
kasz to około ¼ szklanki (jakieś 15 g). Produkty nie powinny
być przesadnie opakowane, mieć krótki termin ważności i
przede wszystkim być mało przetworzone. Takie wynalazki jak
parówki, zupy w proszku, konserwy turystyczne, słodycze,
pierogi z torebki głęboko mrożone czy Coca Cola zdecydowanie
odpadają.
Na zakończenie kilka słów o
diecie Paleo. Została ona celowo przeze mnie pominięta, gdyż
zarówno naukowcy, jak i zawodnicy Crosfit jednak jako
najlepszą i najważniejszą uważają dietę Zone. Generalnie paleo
nie jest dietą tylko sposobem na zdrowy styl życia. Nie ma tam
ważenia i mierzenia posiłków. Jej główną maksymą
jest jedzenie produktów jak najmniej przetworzonych, tzw.
“wiejskich” (do czego namawia również Zone). Szczególnie
polecana jest wołowina, ryby i drób, a także warzywa zielone
(liściaste) i owoce oraz soki owocowe. Paleo nawiązuje do
nieprzetworzonej, a więc i zdrowej żywności, jaką posilał się
człowiek pierwotny. Wprowadza też klika zakazów. Zabrania
jedzenia cukru i wieprzowiny, a także warzyw strączkowych.
Ogranicza (podobnie jak Zone) jedzenie pieczywa i ziemniaków.
Jest to na pewno smaczna i zdrowa dieta. Wprowadza ona lekką
przewagę białek nad innymi produktami. Zainteresowanych odsyłam do
internetu – jest tam wiele artykułów dotyczących tej formy
odżywiania. A osoby, które chciałyby się dowiedzieć więcej
o diecie Zone (Strefowej), zapraszam do lektury książki “Enter
the Zone”, autorstwa Barryego Sealsa. W kilku miejscach tego
opracowania dodałem nieco swoich uwag i komentarzy, aby było ono
bardziej zrozumiałe dla polskiego czytelnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz